Oplæsning og snak med Nauja Lynge d. 26.05.21 kl. 20.00.

Oplæsning og snak med forfatteren, Nauju Lynge om bogen, Opgangen, onsdag d. 26.05.21 kl. 20.00.
Romanen Opgangen (2021), der er skrevet af grønlandske/danske, Nauja Lynge, handler om den gørnlendske pige, Elisa, som er flyttet til england for at slippe væk fra den ensartede menneske- og kulturforståelse, der findes i Danmark. Da hun, imod sin vilje, kommer frem til Danmark, møder hun Solveig på Christianshavn.
Disse kvinder bliver ufrivillig en del af en voldsom hændelse, når en ung grøndlansk mand dør, og når politiet, ifølge Elisa og Solveig ikke håndterer situation alvorligt nok. Dybere etniske dualismer kommer til live i denne roman, som slår fra sig fra højre til venstre, højt og lavt i forhold til til de fordomme der stadig findes imod pågribelser og trivsel.
Der bliver således skrevet om bogen:
“Elise er grønlænder, men skjuler det. Hun er altid iført makeup og stiletter – selv når hun går ned med skrald. Og hun er varsom med sit alkoholindtag og undgår at tale grønlandsk. Solveig er færing, men fortæller det ikke til folk. Hun bor alene, arbejder alene og siger, at hun kommer fra Kokkedal, når nogen spørger til hendes opvækst.
Elise flytter ind i den opgang på Christianshavn, hvor Solveig er vicevært, og de to holder sig først fra hinanden. Men en dag sker der noget, der tvinger dem til at beslutte, om de fortsat vil leve livet på sidelinjen.”
Opgangen er en roman om de uligheder, grønlændere oplever i danmark.  Den er en irettesettelse til grønlandske og danske politekere og til den del af den danske befolkning, der stadig vil holde fast i den negative ensartede opfattelse af det grønlandske folk.
Under fordraget vil Nauja at fortælle om bogen i en bogesnak, hun læser op udrag fra bogen. Der bliver også mulighed for at sætte Nauja sprøgsmål og at købe bogen, som denne aften bliver solgt for 250 kr. (Normal prisen er 300kr)
Om Nauja Lynge:
Nauja Lynge er en grønlandsk/danskur forfatter, blogger for Jyllands Posten og foredargsholder. Hun er uddannet inden sprog på Århus Universitet. Siden 2003 har hun arbejdet med situationen hos grønlendere og med rigsfællesskabet, hvor hon arbejder for få det sat på den politiske dagsorndne. Samtidig har hon lagt stor energi i at sætte ord på og at forbedre vilkårene hos minoriteter.
Plads er til 40 tilskuere.
Koronapas og mundbind:
For at deltage er det nødvendigt at medbringe et gyldigt koronapas, der vil blive kontroleret ved døren. Dernæst er det også nødvendigt at oplyse navn og tlf nr. med henblik at kunne foretage smittesporing efterfølgende.
De, der kommer i grupper eller i par skal være velkomne til at sitte sammen. De der kommer alene sidder med mellemrum, der følger myndighedernes anbefalinger.
Mundbind er krav, når i kommer ind i og når vi flytter os rundt i huset.
Tilmelding er nødvendigt for at deltage og sker via tlf. 28 35 33 07 eller  via info@fohus.dk med overskrift heitinum, Opgangen. I emailen bedes du om at oplyse navn og tlf. nr.
Foredraget er gratis.